Psychosociale hulphond

Zelf je psychosociale hulphond opleiden. 

Wanneer je vastloopt in het leven door psychische problemen kan een psychosociale hulphond het verschil maken. Een psychosociale hulphond is speciaal getraind om te ondersteunen bij psychische en psychosociale problemen. Door bijvoorbeeld vroegtijdig spanning of paniek te signaleren, maar ook door het bieden van structuur in het dagelijkse leven.

Een psychosociale hulphond vergroot je wereld en is je maatje voor het dagelijkse leven.

Bij GO ga je onder begeleiding je eigen psychosociale hulphond opleiden. Hoe dat in zijn werk gaat en welke voordelen dat heeft, lees je verder op deze pagina.

Waarom een psychosociale hulphond?

Jij en jouw hond vorm je een team.
Samen met je hond ga je het dagelijkse leven aan, je hoeft het niet alleen te doen. Jouw hond biedt steun en stabiliteit in spannende situaties, helpt spanning en prikkels te reguleren en zorgt voor meer vrijheid en zelfstandigheid.

De psychosociale hulphond voelt in een vroeg stadium spanning bij de eigenaar en heeft geleerd dit tijdig aan te geven bij de eigenaar. Door naar de hond te luisteren kan je voorkomen dat de spanning hoog oploopt. Daarnaast leert de hond specifieke taken om de eigenaar te ondersteunen in het dagelijkse leven.

Een psychosociale hulphond helpt bij het vergroten van je zelfvertrouwen en eigenwaarde en zo je kwaliteit van leven te verbeteren. Een psychosociale hulphond is van onschatbare waarde in jouw proces naar meer autonomie en het verbeteren van je welzijn.

Zodat jij je leven weer zelfstandig aan kan.

Voor wie?

Begeleiding bij het opleiden van je eigen psychosociale hulphond is er voor jongeren en volwassenen met verschillende soorten hulpvragen of problematiek, zoals:

  • (complexe) Post Traumatische Stress Stoornis
  • Autisme
  • Angst- en stemmingsstoornissen
  • Eetstoornissen
  • Functionele neurologische stoornissen en conversiestoornissen
  • Lichte Verstandelijke Beperkingen
  • Niet-aangeboren hersenletsel

Jongeren onder de 18 jaar zijn van harte welkom. Daarbij is het wel belangrijk dat er altijd een ouder of verzorger van 18 jaar of ouder bij alle lessen aanwezig is.

Hoe ziet het traject eruit?

Het opleiden van een psychosociale hulphond is maatwerk. Dus de begeleiding aan jou en je hond ook. Het traject duurt doorgaans 1,5 to 2 jaar. Tijdens die periode gaan we met de volgende onderdelen aan de slag:

  • Het opvoeden en socialiseren van je pup.
  • Werken aan een sterke band tussen jou en je hond.
  • Het begeleiden van alle fasen waar jullie samen doorheen gaan.
  • Wennen aan plekken waar de hond mee naar toe gaat.
  • Het trainen van de taken die de hond gaat uitvoeren.
  • De behoeften van je hond ontdekken. Hoe kan je hond ook hond zijn en voldoende ontspannen.

Intake
Tijdens de intake nemen we de tijd om goed in kaart te brengen wat je hulpvraag is.
Een intake is een aparte afspraak, er loopt dan nog geen traject. Na de intake hoef je nog niet direct iets te beslissen.

Tijdens deze afspraak nemen we een aantal aandachtspunten door, zoals:

  • Wat is je hulpvraag. Waar wil je de hond voor gebruiken? Waar kan een hond jou bij helpen?
  • Veiligheid van de hond.
  • Back-up voor de hond.
  • Uitleg van het traject.
  • Is er al een hond? Heb je hulp nodig bij het zoeken van een hond?

Het intakegesprek kan telefonisch, via beeldbellen of ik kan bij je langs komen.

Certificering en nazorg
De belangrijkste onderdelen waar we op certificeren zijn:

  • Maatschappelijk aanvaardbaar gedrag
  • Het uitvoeren van taken
  • Welzijn van de hond

Tijdens de intake krijg je hier meer uitleg over. Tijdens het traject krijg je een overzicht van de kwalificaties van de certificering.

Na de certificering blijf je onder supervisie van GO, zo lang jouw hond ingezet wordt als psychosociale hulphond. Dit betekent dat er jaarlijks een evaluatie plaats vindt. Ook mag je tussendoor altijd contact opnemen voor vragen.

Tarieven

Voor het opleiden van je eigen psychosociale hulphond betaal je voor de sessies een vast maandbedrag van €385,-. Dit is inclusief BTW en reiskosten. Ik ben werkzaam in de omgeving Utrecht (tot 45 minuten rijden).

De duur van het hele traject tot certificering verschilt per team, aangepast op de behoeften van jou en je hond. Het opleiden van een psychosociaal hulphond duurt gemiddeld tussen de 1,5 en 2 jaar.

Voor de intake betaal je eenmalig €105,-.

Vergoeding

Hier een aantal tips wanneer je opzoek bent naar financiële ondersteuning voor het bekostigen van het traject. In alle gevallen is het belangrijk om te benoemen dat je financiering aanvraagt voor het zelf opleidingen van je psychosociale hulphond.

  • Zorgverzekering: De meeste zorgverzekeraars vergoeden geen psychosociale hulphond. Toch zijn er een paar verzekeraars die een gedeelte vergoeden wanneer de psychosociale hulphond ingezet wordt bij traumatherapie.
  • WMO: De wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) biedt soms de mogelijkheid tot financiering, wanneer de hulphond bijdraagt aan maatschappelijke participatie. De WMO verschilt per gemeente, dus het is goed om uit te zoeken hoe dit in zijn werk gaat bij jou gemeente.
  • Politie en defensie: Werk je bij de politie of defensie, of heb je daar gewerkt. Dan is er de mogelijkheid om via je werkgever een hulphond aan te vragen.
  • Fondsen: Er zijn verschillende fondsen die een financiele bijdrage kunnen leveren voor een hulphond. Hoeveel ze bijdragen en welke criteria ze stellen, verschilt per fonds.
  • Crowdfunding: Als laatste optie is er crowdfunding. Er zijn verschillende platformen waar je een campagne kan opzetten om zo zelf een bijdrage voor de financiering bij elkaar te krijgen.

Neem gerust contact op voor advies wanneer je financiële ondersteuning nodig hebt voor het opleiden van je eigen psychosociale hulphond. Ik begeleid niet bij het aanvragen ervan, maar ik geef je graag tips en advies.

Vragen en contact

Hoe zoek ik een geschikte pup uit? Ik heb al een hond, is deze geschikt? Wat als ik de deur nog niet uit durf? Mag mijn hond mee naar therapie? Hoe vaak spreken we af?

Of ze nu gaan over jouw persoonlijke situatie of over het traject, waarschijnlijk zit je nog vol vragen. Neem gerust contact op, ik beantwoord je vragen graag.

Ontdek wat een psychosociale hond voor jouw kan betekenen!

Aanbod GO begeleiding & trainingen

Psychosociale hulphond

Wanneer je vastloop in htet leven door psychische problemen kan een psychosociale hulphond het verschil maken. Bij GO ga je onder begeleiding je eigen psychosociale hulphond opleiden. Klik hier verder om te lezen hoe.

Hulp bij angst
voor honden

Wil jij niet meer bang zijn voor honden? Zodat jij of je kind zonder zorgen over straat kan. Daar kunnen wij je bij helpen! Klik hier verder om te lezen hoe.

Hondentraining

Puppytraining, pubertraining of werken aan een specifiek thema? Dit doen we in één op één lessen met oog voor de dynamiek tussen mens en hond. Klik hier voor alle informatie en de verschillende thema’s.

Neusspel

Wil jij aan de slag met het grootste talent van jouw hond? Neusspel biedt je hond een mentale uitdaging waar je hond tevreden en voldaan van raakt. Klik hier voor alle informatie.